Woensdag 19 oktober gaan bewoners, leerlingen van basisschool de Toermalijn, vereniging Velt en medewerkers van de gemeente Bladel, hoveniersbedrijf Buijtels en WSZ de grasvelden rondom de woongebouwen aan de Bertus Aafjeshof in Bladel nog groener maken. Er komt een bloembollenactie.
2.000 biobloembollen gaan de grond in
Dus niet zomaar bloembollen. Gewone bloembollen zijn behandeld met pesticiden. Ze verontreinigen de bodem en zijn schadelijk voor de bijen, die de pesticiden via de nectar binnenkrijgen. En dit terwijl er wel degelijk een alternatief is: biobloembollen. Ze zijn vandaag de dag ongeveer even goedkoop geworden als gewone bloembollen en ook in alle geuren en kleuren te verkrijgen, maar dan zonder chemische troep.
Roger de Leeuwe, bewonersconsulent WSZ: ‘Op woensdag 19 oktober planten wij aan de Bertus Aafjeshof in Bladel samen met verschillende partijen biobloembollen. Het eerste voedsel dat de bijen vinden in het voorjaar zal hier gezond zijn. Het zijn bovendien verwilderingsbollen: ze houden zichzelf in stand en vermeerderen zelf. Al zou het wel kunnen dat ze niet netjes op een rijtje blijven staan. Daarnaast vinden wij de ontmoeting tussen verschillende bewoners en netwerkpartners erg belangrijk. Dit zorgt er zeker voor dat de leefbaarheid verbetert in en rondom de woongebouwen.’
Een project van Velt, de vereniging voor ecologisch leven en tuinieren samen met provincie Noord-Brabant
Dit jaar schoven zij de biobloembollen als campagnethema naar voren en hopen zo de markt van de biobloembollen open te breken. Zowel Velt, provincie Noord-Brabant als WSZ hopen dat deze actie mensen zal aanzetten om ook in hun eigen tuin voor bio te kiezen.
