Eenmalige energietoeslag

Het is mogelijk om eenmalig energietoeslag (circa € 800,-) aan te vragen bij uw gemeente. In dit bericht leest u of u in aanmerking komt voor de energietoeslag en hoe u die aan kunt vragen.

Krijgt u een uitkering van uw gemeente?
Bijvoorbeeld een bijstandsuitkering of IOAW, IOAZ of Bbz? Dan weet de gemeente uw inkomen en zal de gemeente de energietoeslag automatisch overmaken. Het is natuurlijk wel verstandig in de gaten te houden of dit bij u ook gebeurt.

Niet alle huishoudens met een laag inkomen zijn bekend bij de gemeente
Bijvoorbeeld omdat u zelfstandig ondernemer bent of gepensioneerde met alleen AOW.  Dan moet u de energietoeslag zelf aanvragen bij uw gemeente.

Richtlijn: tot 120% van het minimum
Gemeenten bepalen of u in aanmerking komt voor energietoeslag. Wel heeft de landelijke overheid een richtlijn gegeven. De richtlijn is dat mensen met een inkomen tot 120% van het ‘sociaal minimum’ in aanmerking komen voor de energietoeslag.

Om welk bedrag gaat het?
De overheid heeft een richtbedrag van € 800,- afgesproken. Maar het precieze bedrag kan per gemeente verschillen. Bovendien kan het ook zo zijn dat u eerst een deel krijgt. Er zou namelijk eerst € 200,- worden uitgekeerd. Dat is later verhoogd naar € 800.-.

De uitkering van de energietoeslag is belastingvrij
Dat betekent dat het bedrag geen gevolgen heeft voor andere inkomensafhankelijke regelingen, zoals bijvoorbeeld uw huurtoeslag of de kinderopvangtoeslag.

Controleer hoe het zit bij uw gemeente
De gemeente heeft dus veel vrijheid in de uitvoering van de energietoeslag. De gemeente bepaalt:

  • Welke doelgroepen precies de energietoeslag krijgen.
  • De periode waarover het inkomen in aanmerking wordt genomen.
  • Of  vermogen meetelt bij het in aanmerking komen en zo ja op welke manier.
  • De hoogte van het toe te kennen bedrag.

Om precies te weten hoe de energietoeslag in uw gemeente werkt kunt u dus het beste de website van de gemeente raadplegen, of contact opnemen met uw gemeente.

Deel deze pagina

Print pagina
Eenmalige energietoeslag

Andere berichten

Bekijk alle berichten »

Vacature: adviseur vastgoed en duurzaamheid

Maandag 25 juli 2022

Krijg jij energie van de energietransitie, verduurzaming van vastgoed en van alles wat te maken heeft met onderhoud en vastgoedbeheer? Maak je actief verbinding met je netwerk en zoek je een adviserende rol richting het management team? Dan is WSZ wellicht op zoek naar jou!

Lees verder

Vacature: Sociaal urgentiecommissielid

Maandag 25 juli 2022

Ben jij maatschappelijk betrokken? Wil jij graag een steentje bijdragen aan de sociale huisvesting in de regio Valkenswaard en de Kempen? Is jouw creativiteit een drijfveer om voor elke urgentieaanvraag een maatwerkoplossing te bieden? Dan is WSZ wellicht op zoek naar jou!

Lees verder

Fijne vakantie!

Donderdag 21 juli 2022

Wij wensen iedereen een fijne zomer en vakantie toe

Lees verder