Op 1 juli 2023 passen wij de huur aan

Op 1 juli passen wij de netto (kale) huur aan. Dit is de huur van de woning zonder bijkomende servicekosten en andere kosten. Dit jaar kan dat een verhoging of verlaging zijn. Hoeveel we de huur aanpassen, hangt af van het type woning, de huurprijs en soms ook van het inkomen van de huurder. Hieronder staan de regels van de overheid en wat wij hier mee doen.

De overheid heeft bepaald dat wij de huren met maximaal 3,1% mogen verhogen
Dit mogen we van al onze huurders vragen, ook als ze een heel laag inkomen hebben. Wij mogen minder huurverhoging vragen, maar nooit meer. Lees alle regels van de overheid op rijksoverheid.nl.

De huur van veel woningen verhogen wij met 2,6%
Dit is in overleg met Stichting Huurdersraad de Kempen besloten. We vinden dat we onze huurders, door de stijgende kosten voor levensonderhoud, niet meer moeten belasten, dan noodzakelijk. Daarom verhogen we de huren niet met het maximale percentage. De huurverhoging van 2,6% is nodig om de kwaliteit van onze woningen en wijken te behouden en te verbeteren. Daarnaast kunnen we blijven investeren in het (ver)bouwen van woningen.

De huur van enkele woningen wordt niet verhoogd
Dit geldt voor huurders in Luyskgestel, die voorheen huurden bij Vestia. Ook woningen die door een verhoging boven de streefhuur (de huur die WSZ voor een woning wil vragen) komen, krijgen geen huurverhoging. Daarnaast verhogen wij de huur niet bij huurders die recht hebben op een eenmalige huurverlaging.

Huurverlaging voor huurders met laag inkomen en hoge huur
Bij het toewijzen van woningen houdt WSZ rekening met het inkomen van huurders. Zo betalen huurders van een sociale huurwoning een huurprijs passend bij hun inkomen. Huurders met een huurprijs boven de € 575,03 en een laag inkomen in 2021 krijgen in 2023 mogelijk een eenmalige huurverlaging. Dit krijgen wij door van de Belastingdienst. Wij krijgen geen precies bedrag, alleen in welke categorie het inkomen valt.  

Huurders met een huurprijs boven de € 575,03 en een laag inkomen ná 2021 moeten zelf een aanvraag doen voor huurverlaging
WSZ weet niet precies welke huurders dit betreft, alleen welke woningen. Mocht de huurder in aanmerking kunnen komen, dan staat de mogelijkheid voor de aanvraag in de brief over de huuraanpassing. Zie ook de informatie over de huurverlaging.

WSZ is er voor huurders met betalingsproblemen
Veel mensen voelen de financiële consequenties van onder andere de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Het kan dus zijn dat onze huurders de huur niet op tijd kunnen betalen. Dit kan om uitlopende redenen het geval zijn. Huurders met betalingsproblemen kunnen contact met ons opnemen. De medewerkers van de afdeling Huurincasso zijn er om mee te denken.

Huurders van WSZ ontvangen voor 1 mei een brief waarin WSZ uitlegt wat er met hun huur gebeurt.

Veel gestelde vragen huuraanpassing 2023

Meer informatie over de huuraanpassing 2023? Kijk op de pagina huuraanpassing op deze website.

Deel deze pagina

Print pagina
Op 1 juli 2023 passen wij de huur aan

Andere berichten

Bekijk alle berichten »

Aangepast openingstijden 2 juni

Dinsdag 30 mei 2023

Wij gaan een weekendje weg met het personeel. Daarom is het kantoor van WSZ op vrijdag 2 juni gesloten. Telefonisch zijn we wel bereikbaar. Maandag 5 juni staan we je weer graag te woord

Lees verder

Onze website is toegankelijk voor laaggeletterden

Donderdag 25 mei 2023

Met de software van Tolkie krijgen laaggeletterden hulp bij het lezen van onze website. Door rechts onder op de vraagteken button op onze website te klikken, worden moeilijke(re) woorden onderstreept

Lees verder

WSZ start met renovatie woningen Waterhof Duizel

Woensdag 10 mei 2023

Op dinsdag 9 mei onthulden WSZ, Van Santvoort Bouw en enkele bewoners het bouwhekbannerdoek aan de Waterhof in Duizel. Het markeerde de start van een renovatieproject

Lees verder