Ontluchten cv installatie

De verwarming ontluchten en de cv installatie bijvullen horen bij elkaar. Heeft u de cv installatie bijgevuld met water, dan moet u daarna de radiatoren ontluchten. Het huis is dus sneller op temperatuur als er geen lucht in radiatoren en leidingen zit. Ontluchten is niet moeilijk. In een paar stappen bent u klaar. Controleer na het ontluchten altijd de waterdruk. Door de ontluchting kan die gedaald zijn, waardoor u weer moet bijvullen.

Stap 1.
Draai alle radiatoren in huis open en laat de verwarming aanslaan. Zet daarna de thermostaat laag. Zet de cv ketel uit en trek de stekker uit het stopcontact. Wacht 10 minuten. Zoek intussen het radiatorsleuteltje voor de ventielen op de radiatoren.

Stap 2.
Begin met het ontluchten van de laagst gelegen radiator in huis. Houd een doekje of bakje onder het ventiel of ontluchtingskraantje en draai het ventiel open. Laat de lucht ontsnappen, draai het ventiel dicht zodra er water verschijnt. Werk de radiatoren van laag naar hoog af: lucht ontsnapt altijd omhoog. 

Stap 3.
Steek de stekker van de cv installatie weer in het stopcontact. Zet de kamerthermostaat weer op de gewenste stand. Controleer de waterdruk op de manometer. Een druk van 1,5 tot 2 bar is goed. Is de druk hoger, dan moet u water aftappen. Is de druk te laag, dan moet u de cv installatie bijvullen.

Stap 4.
Hoort u tijdens het opwarmen van de radiatoren borrelende geluiden? Dan zit er nog lucht in het systeem. Ontlucht nogmaals.