Rookmelders
De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Als u slaapt, ruikt u niets. U wordt dus niet wakker van de rooklucht. Doordat de rook veel giftige gassen bevat, raakt u snel in een diepe bewusteloosheid. Vaak al binnen enkele minuten. Rookmelders kunnen u op tijd waarschuwen als er brand in uw woning zou uitbreken. WSZ adviseert u daarom ook om een rookmelder in uw woning te plaatsen. Bewoners zijn zelf verantwoordelijk voor het plaatsen van rookmelders. De kosten bedragen zo’n € 15,- per stuk en zijn verkrijgbaar bij de meeste doe-het-zelf-zaken.
Waar plaatst u een rookmelder?
Heeft u een woning van één woonlaag? Dan is één rookmelder wellicht voldoende. Plaats de melder in de hal of gang, waar de meeste kamers op uitkomen.
Heeft u een woning van twee woonlagen? Plaats dan op beide lagen een rookmelder. In de hal/gang en bovenaan de trap tegen het plafond op de slaapverdieping.
Batterij
Rookmelders werken op batterijen. Gemiddeld gaat een batterij een jaar mee. Is de batterij bijna leeg? Dan hoor je elke minuut een hard piepsignaal.
Schoon en stofvrij
Let u er op dat u de rookmelder schoon en stofvrij houdt? In de rookmelder zit namelijk een lichtbron. Als er rook bijkomt, wordt het licht verstoord en gaat de melder af. Ook als er teveel stof ophoopt, kan de lichtbron zijn werk niet meer goed doen. Daarom raden wij aan de melder één keer per jaar stofvrij te maken. Dit doet u door de zuigmond van de stofzuiger op de zijkant van de rookmelder te zetten. Check vervolgens of de rookmelder het nog doet. Gebruik hiervoor de testknop op de melder.
Testknop
Op de rookmelder zit een testknop. Drukt u die in, dan hoort u het alarmsignaal en weet u dat het apparaat goed werkt.