Veelgestelde vragen
Ik wil kopen
WSZ biedt regelmatig voormalige huurwoningen te koop aan. Daarnaast worden ook frequent KoopGarant woningen aangeboden. In het koopaanbod vind je alle woningen die te koop staan.
De meeste woningen van WSZ komen niet voor verkoop in aanmerking. Het aantal sociale huurwoningen in de Kempen is immers klein. Dit zorgt onder andere voor lange wachtlijsten. Wij vinden het dan ook niet verantwoord om het percentage sociale huurwoningen in de Kempen te verlagen.
Het aantal woningen dat wij verkopen is daarom in balans met het aantal woningen dat wij nieuw bijbouwen. Door woningen te verkopen genereren wij geld dat wij investeren in nieuwbouw. Hiermee vernieuwen wij de woningvoorraad met eigentijdse woningen zonder dat het aantal sociale huurwoningen in de Kempen afneemt.
Wij hebben een lijst opgesteld met de huurwoningen die voor verkoop in aanmerking komen. Wanneer een dergelijke woning leegkomt omdat de huurder verhuist, gaat deze de verkoopprocedure in. Ook huurders die in een dergelijke woning wonen, kunnen in veel gevallen hun woning aankopen. De lijst met verkoopwoningen wordt om privacyredenen niet openbaar gemaakt. Wanneer je wilt weten of jouw woning op de lijst staat, dien je contact op te nemen met een van onze verkoopmedewerkers. Zij kunnen je vertellen of je in aanmerking komt om jouw huurwoning te kopen.
Bij de verkoop van woningen op de vrije markt krijgen kandidaten met een middeninkomen (verzamelinkomen) voorrang. Bij vergelijkbare biedingen tussen huurders van WSZ met een middeninkomen en niet-huurders met een middeninkomen, gaan huurders voor. Dit doen we om doorstroming vanuit de sociale huurwoningvoorraad te bevorderen.
Een KoopGarant woning wordt door WSZ te koop aangeboden voor een bedrag dat aanmerkelijk onder de marktwaarde ligt. Het verschil tussen de koopprijs en de werkelijke waarde van de woning wordt de ‘koperskorting’ genoemd. De koper ‘geniet’ deze korting tijdens de bewoning maar kan de korting nimmer te gelde maken, omdat de woning bij doorverkoop uitsluitend aan WSZ kan worden terugverkocht. WSZ is verplicht de woning aan te kopen.
Bij de terugkoop vloeit de korting automatisch terug naar WSZ. Daarnaast wordt bij terugkoop de waardeontwikkeling (zowel positief als negatief) volgens vooraf vastgestelde regels gedeeld tussen verkoper en WSZ.
KoopGarant woningen die beschikbaar komen worden gepubliceerd op onze website. Alleen kandidaten met een middeninkomen (2023: bruto verzamelinkomen maximaal € 60.000,-) komen in aanmerking voor een KoopGarant woning. Soms is de voorwaarde van toepassing dat een kandidaat starter op de koopwoningmarkt moet zijn.
Geïnteresseerden kunnen hun interesse kenbaar maken bij de desbetreffende woning op deze website van WSZ.
Ben je in het bezit van een KoopGarant woning en overweeg je deze aan WSZ terug te verkopen? Laat ons dan per brief weten dat je de woning te koop aanbiedt. Wij zorgen voor de rest: een opname voor de zelfwerkzaamheid, een taxatie, de terugkoopovereenkomst en de overdracht bij de notaris. Normaal gesproken gebeurt dit alles binnen drie maanden. Bij terugkoop zijn de ‘kosten koper’ en taxatiekosten voor ons.
Bezichtigingen en inspecties
Je moet er rekening mee houden dat jouw woning een aantal keren bezocht wordt tijdens de terugkoopprocedure. Een medewerker van WSZ komt de staat van de woning beoordelen, de zelfwerkzaamheid opnemen en bespreekt met je hoe je de woning moet opleveren. Een taxateur stelt de waarde van de woning vast. Dat doet hij ook voor jouw investeringen in de woning. Wij adverteren de woning zodra de terugkoopovereenkomst is getekend. In overleg met je plannen we eventuele bezichtigingen met geïnteresseerde woningzoekenden. Tot slot zal vlak voor de overdracht een medewerker van ons samen met je de woning inspecteren. Daarmee is alles rond voor de overdracht bij de notaris.
Oplevering van de woning
Je levert de woning in goede staat, leeg en schoon op. Leeg wil ook zeggen dat alle roerende zaken (zoals gordijnen en vloerbedekking) zijn verwijderd, tenzij de nieuwe koper ze van je heeft overgenomen.
Geschillenregeling
Het kan gebeuren dat je het niet eens bent met de taxatie van de woning of van de verbeteringen die je hebt aangebracht. Daarvoor bestaat een geschillenregeling. Je wijst een taxateur aan, wij wijzen een taxateur aan en deze taxateurs benoemen samen een derde. Gezamenlijk stellen deze drie taxateurs de definitieve taxatie vast. De kosten van deze regeling worden door beide partijen, ieder voor de helft, betaald.
Op de site www.opmaat.nl kun je meer informatie vinden over KoopGarant.