Vakantietips

De vakantieperiode komt weer in zicht. Een toptijd voor inbrekers! Het is vaak eenvoudig de woningen er uit te pikken waarvan de bewoners langere tijd weg zijn: uitpuilende brievenbussen, nooit een lamp aan en de gordijnen continu open of voortdurend gesloten. De woning een bewoonde indruk geven is dus een belangrijk advies.

Daarnaast moet u niet vergeten dat ook inbrekers meegaan met hun tijd. Ze zien niet alleen aan uw woning of u van huis bent, maar ze speuren ook naar sporen van uw afwezigheid op het internet. Ook daar moet u zichzelf beschermen. Maak dus geen melding op social media of op uw weblog dat u op vakantie gaat en hoe lang u wegblijft. Dan maakt u het inbrekers wel heel gemakkelijk om toe te slaan!

Daarnaast zijn er nog de volgende nuttige tips:
- Vraag uw buren om uw woning in de gaten te houden.
- Vraag aan de buren of zij hun tweede auto (als ze die hebben natuurlijk) of anders hun eerste auto af en toe op uw oprit parkeren.
- Vraag aan vrienden, kennissen of familieleden of hij of zij een paar dagen in uw huis willen zitten. Breng uw kat of hond niet naar een pension, maar regel oppas aan huis.
- Heeft u planten op de vensterbank staan, laat deze dan ook tijdens uw vakantie daar staan en vraag of iemand ze water geeft.
- Gebruik een tijdschakelaar voor uw verlichting.
- Laat uw post ophalen en uit het zicht leggen.
- Laat geen volle vuilniszakken bij uw huis achter.
- Zet uw fiets/brommer altijd op slot, ook als deze binnen staat.
- Vertel een beperkt aantal familieleden en vrienden wanneer en waar u met vakantie bent. Zorg er voor dat ze in geval van nood uw woning in kunnen. Geef ze trein- en/ of vliegnummers van vertrek. Geef merk, type en kenteken van uw auto op.
- Maak niet alleen geen melding op sociale media maar wees ook voorzichtig met uw afwezigheidbericht op uw voicemail en in uw e-mailprogramma. Wees ervan bewust dat criminelen berichten meelezen, pas berichten hierop aan. Scherm persoonlijke berichten zoveel mogelijk af voor buitenstaanders.
- Als de caravan wordt ingeladen, doe dat dan op een parkeerplaats dichtbij huis, niet op de oprit. Of wanneer u dit wel op uw oprit doet, beperk de tijd dan dat de caravan er staat. Inbrekers fietsen vaak door de wijk om potentiële nieuwe projecten uit te zoeken.