Wintertips
Enkele tips om jouw woning ‘winterklaar’ te maken.
Zet jouw thermostaat ’s nachts lager
Dus niet helemaal uit. Op deze manier voorkom je dat de leidingen bevriezen en dat het erg lang duurt voordat jouw woning weer is opgewarmd. Dit geldt ook wanneer je overdag de deur uit bent.
Het advies is om de thermostaat bij verwarming door radiatoren ‘s nachts terug te zetten op 15 graden. Bij vloerverwarming is het advies 17 of 18 graden, omdat het langer duurt voordat vloerverwarming warm wordt. Hetzelfde geldt voor een warmtepomp.
Doe folie op de radiatoren
Een manier om de warmte binnen te houden is het plaatsen van folie achter de radiator. Op deze manier isoleer je de muur en zorg je ervoor dat de warmte niet kan ontsnappen.
Zorg voor een warme radiator
Hoor je regelmatig tikkende of borrelende geluiden als de verwarming aan staat? Dan zit er teveel lucht in jouw radiator en geven ze minder warmte af. Jouw radiatoren ontluchten levert meer warmte op en bespaart extra verwarmingskosten.
1. Zet jouw thermostaat omlaag en wacht ongeveer 30 minuten.
2. Begin met de laagst gelegen radiator in huis.
3. Sluit de radiatorkraan.
4. Hou een doekje of bakje onder de ontluchter en draai de ontluchter open totdat er water uitkomt.
5. Draai de radiatorkraan weer open op de gewenste stand.
6. Controleer de waterdruk van de cv-ketel.
7. Zet jouw thermostaat op de gewenste temperatuur.
Bescherm buitenkranen tegen bevriezing
Als het vriest is het verstandig om de buitenkranen en kranen in niet vorstvrije ruimtes zoals schuren en garages af te tappen. Een volle waterleiding kan namelijk vastvriezen en uiteindelijk springen. Zit er in huis een aftap of tussenkraan voor de buitenkraan? Dan draai je binnen het aftapkraantje dicht, zet de buitenkraan open, laat het stukje leiding leeglopen en draai je de buitenkraan weer dicht.
Ventileer jouw woning door ramen of luchtroosters open te zetten
Klinkt misschien onlogisch, maar is toch heel waardevol. De lucht die bij ventilatie binnenkomt is een stuk droger dan de lucht die al binnen is. Droge lucht is makkelijker te verwarmen. Natuurlijk moet je niet vergeten om de verwarming even uit te zetten als je de ramen open zet, zodat warmte niet onnodig verloren gaat.
Hou deuren en gordijnen dicht
Zo gaat de kou niet naar warmere ruimtes in jouw woning. Ook ontsnapt de warmte niet via de ramen, ook al zijn ze dicht. Gordijnen zijn daarom een goed isolatiemiddel. Laat de gordijnen alleen niet over de radiatoren heen vallen want dit houdt de warmte weer tegen.
Zorg voor een schone dakgoot, regenpijp en trottoir
Sneeuw in de winter en bladeren die zijn gevallen, kunnen voor problemen zorgen. Bladeren kunnen jouw dakgoot verstoppen. Wanneer het mogelijk is om bladeren uit de dakgoot te vegen is dat zeker aan te raden. Ook is het verstandig om paden en trottoirs blad- en sneeuwvrij te houden. Zo voorkom je een eventuele glij- en/of valpartij.