Huurachterstand
Het kan voorkomen dat je de huur niet op tijd kan betalen. Dit kan om uiteenlopende redenen het geval zijn. Bijvoorbeeld omdat je werkloos bent geworden, je met onverwachte rekeningen bent geconfronteerd of je problemen hebt met de huurtoeslag. Ook kan het voorkomen dat je het overzicht over jouw financiën kwijt bent en door de bomen het bos niet meer ziet.
Problemen met de huurbetaling? Vertel het ons!
Wat de oorzaak ook is, als je de huur niet kunt betalen vernemen wij dat graag zo snel mogelijk van jou. Wij begrijpen dat dit niet altijd makkelijk is. Uit ervaring weten we dat personen met schulden zich vaak schamen. Maar hoe langer je wacht, hoe groter de problemen worden. Daarnaast loopt de schuld op. Ook loop je het risico dat je jouw woning verliest. Dat kan al wanneer je drie maanden de huur niet betaalt.
Wanneer je niet op tijd betaalt
Wanneer je niet op tijd betaalt, ontvang je van ons een eerste betalingsherinnering (aanmaning). Als je hier niet op reageert dan krijg je een tweede herinnering. Wanneer je nog geen contact met ons hebt opgenomen, zullen wij contact met jou zoeken.
Betalingsregeling
Bij huurachterstand zullen wij eerst proberen om samen met je een oplossing te zoeken. In veel gevallen is er een betalingsregeling mogelijk. Je moet dan wel een goede reden hebben waarom je de huur niet betaalt. Bij een betalingsregeling los je jouw huurschuld in delen af.
Inschakelen deurwaarder
Wanneer wij niet in contact met je kunnen komen, zullen wij na verloop van tijd een gerechtsdeurwaarder inschakelen. Dat doen wij ook wanneer wij wel met je in contact komen maar je niet meewerkt aan de oplossingen die wij jou bieden, je afspraken niet nakomt óf er ondanks alle inspanningen geen verbetering in de situatie komt. De gerechtsdeurwaarder zal enkele acties ondernemen om het probleem alsnog op te lossen. De kosten van de deurwaarder komen geheel voor jouw rekening, ook als je alsnog de huurschuld bij de deurwaarder betaalt. Het gaat daarbij om aanzienlijke kosten die bovenop de al bestaande huurschuld komen. Ons advies is dan ook om deze kosten te besparen en te voorkomen dat wij een gerechtsdeurwaarder moeten inschakelen.
Huisuitzetting
Als je er ook met de gerechtsdeurwaarder niet uitkomt, zal uiteindelijk de procedure tot ontruiming van de woning worden opgestart. In dat geval verzoekt de deurwaarder de kantonrechter om de huurovereenkomst te ontbinden en een ontruimingsvonnis uit te spreken. Vaak gaat de rechtbank al met dit verzoek akkoord wanneer er sprake is van drie maanden huurachterstand. Het totale bedrag van de huurachterstand is daarbij niet van belang. Ook als je uit de woning wordt gezet, moet je nog steeds de huurachterstand en de deurwaarderskosten betalen. Ook komen daar de kosten van de rechtbank bij, evenals de kosten die voortvloeien uit de ontruiming van de woning. Zolang je al deze kosten niet hebt betaald, blijft de zaak in handen van de gerechtsdeurwaarder. Dit kan indien nodig tientallen jaren duren.
Geen andere woning
Na een woningontruiming heb je geen recht op vervangende woonruimte, ook niet bij een andere verhuurder. Ook kom je voorlopig niet meer voor een woning van WSZ in aanmerking. Wanneer het nog niet tot een woningontruiming is gekomen, maar je wel huurachterstand hebt, kun je ook geen nieuwe woning bij WSZ gaan huren.
Inschakelen hulpverlening
Wanneer je financiële problemen hebt zullen wij je proberen te helpen. Dit om te voorkomen dat wij jouw zaak uit handen moeten geven aan de gerechtsdeurwaarder en je het risico loopt uit de woning te worden gezet. In veel gevallen zullen wij contact zoeken met Cordaad Welzijn. Ook kunnen wij je doorverwijzen naar Wél! Welzijn de Kempen of andere instanties die je kunnen helpen. Wanneer je ernstige financiële problemen hebt kun je in de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP) terecht komen. Hiermee wordt voorkomen dat je door aflossing van schulden jarenlang in armoede moet leven.
Kijk voor tips ook eens op www.schulden.nl of Wijzer in geldzaken.