Voorkomen van overlast

Uw buren kiest u niet zelf uit. Ze komen gewoon naast, boven of onder u wonen of woonden er al toen u de sleutel kreeg. Dichtbij elkaar wonen kan soms voor overlast zorgen. Op deze pagina staan enkele tips om dit te voorkomen.

Muziek
Harde muziek staat nummer 1 op de lijst van geluidsoverlast. Plaats boxen of een televisie niet tegen een scheidingsmuur en zet boxen eventueel op een stukje schuimrubber. Ook de bastonen lager zetten scheelt in mogelijke geluidsoverlast. Wilt u het volume van uw muziek graag echt hard? Dan is een koptelefoon een goede oplossing.

Zomer
In de zomer wordt meer buiten geleefd en staan deuren en ramen vaker open. Muziek en andere geluiden kunnen dan hard klinken. Houd dan extra rekening met het volume van uw muziek en andere geluiden.

Klussen
Gaat u klussen? Laat het uw buren weten.

Wasmachine
Zet de wasmachine niet ’s avonds laat of ’s nachts aan.

Vloerbedekking
Parket, plavuizen en laminaat maken veel geluid wanneer u erop loopt met schoenen. Uw buren hebben minder last van het geluid als u in huis op sokken of sloffen loopt.

Dichtslaan van deuren
Denk er aan dat deuren dichtslaan flink doordreunt in een woning. Doe daarom de deuren rustig dicht.

Feestje
Als u een feestje geeft, is het fijn als u dat van tevoren met uw buren bespreekt. Laat gasten binnen afscheid nemen en niet buiten op straat.

Afval
Zet afval aan straat op de dag dat het wordt opgehaald, niet eerder.

Honden
Hondengeblaf en hondenpoep zorgen voor veel overlast. Laat daarom een hond niet langdurig alleen thuis als dat geblaf tot gevolg heeft en ruim hondenpoep altijd op.

Balkon
Gooi geen afval, etensresten of afvalwater naar beneden. Hang de was zo op dat de onderburen er geen last van hebben. Heeft u plantenbakken? Hang deze dan aan de binnenzijde van het balkon.

Brandgangen
Zorg er voor dat de beplanting, die grenst aan de brandgang, niet over de brandgang gaat hangen. Zo kan iedereen ongehinderd gebruik maken van de brandgang. Zet om dezelfde reden ook geen containers, fietsen en afval in de brandgang.