Huisbewaring
Huisbewaring is het tijdelijk in bewaring geven van een woning aan iemand anders. Dit is voor een periode van minimaal 3 maanden en maximaal 1 jaar. En uiteraard onder bepaalde voorwaarden. Deze termijn verlengen wij niet. Huisbewaring kan aangevraagd worden in verschillende situaties, zoals werk of studie buiten de regio, langdurige verpleging of verzorging, wereldreis, proefdraaien samenwonen of andere zwaarwegende redenen.
Een aanvraag tot huisbewaring vraag je schriftelijk aan
Doe dit voordat je vertrekt. Dit kan per brief of via het aanvraagformulier tot huisbewaring met verschillende documenten, zoals bewijsmateriaal, huuropzegging en legitimatiebewijs van de huisbewaarder. Zijn al jouw gegevens in orde? En ook die van de kandidaat-huisbewaarder? Dan keuren wij het verzoek tot huisbewaring goed. Binnen 2 weken ontvang je een reactie van ons. Is je verzoek afgewezen? Afhankelijk van de reden van afwijzing, is het in sommige gevallen mogelijk om een andere huisbewaarder te zoeken en opnieuw een aanvraag in te dienen.
Na goedkeuring teken je een huuropzeggingsformulier
Deze vervalt wanneer je binnen de afgesproken periode van huisbewaring terugkeert in de woning. Let op: de huisbewaring kan consequenties hebben voor de huurtoeslag omdat je je moet uitschrijven uit de gemeentelijke basisadministratie. De huisbewaarder moet zich inschrijven op het nieuwe adres. Dit kan ook gevolgen hebben voor de hoogte van de gemeentelijke belastingen.
De huurder blijft verantwoordelijk voor het betalen van de huur en de wijze van bewoning van de woning
Er mag geen overlast worden veroorzaakt. De huurder blijft op alle fronten hoofdelijk aansprakelijk voor de woning. Je mag als huurder geen hogere vergoeding aan de huisbewaarder vragen dan de huur die je aan ons betaalt. Je mag ook geen overname- of bemiddelingskosten vragen. Aanvullende vergoedingen voor geleverde diensten en gebruik van inboedel kun je onderling afspreken met jouw huisbewaarder. Alle correspondentie over het verzoek en de toestemming/afwijzing leggen wij vast in het bewonersdossier.
De huisbewaring eindigt aan het einde van de afgesproken periode
Zelfs als je niet of niet op tijd terugkeert. WSZ brengt jou en de huisbewaarder 2 maanden voor het einde van de huisbewaring op de hoogte dat de huisbewaring afloopt. Als je toch niet wilt terugkeren, of als het plan om terug te keren niet meer bestaat, kan de eerder ingediende huuropzegging worden behandeld. De huisbewaarder verlaat de woning aan het einde van de huisbewaringsperiode. De huisbewaarder kan op geen enkele manier aanspraak maken op de woning. Je moet persoonlijk naar ons kantoor komen om te melden dat je jouw woning weer betrekt. Schriftelijke of telefonische meldingen kunnen niet worden verwerkt.
Tip: Maak duidelijke afspraken met jouw huisbewaarder. In het geval van onenigheid bemiddelt WSZ niet. Je blijft als huurder aansprakelijk.