Stichting Uniek Wonen en WSZ slaan handen ineen

In Eersel is er een initiatief ontstaan om een kleinschalige woonvorm op te richten met de naam: Uniek Wonen. Het initiatief wordt geleid door de 2 zussen Hanneke en Mieke der Kinderen, beiden moeder van een jongvolwassen zoon met autisme. Beide zonen hebben intensieve begeleiding nodig en hebben 24 uur per dag iemand in de buurt nodig waar ze vertrouwd mee zijn, op dit moment zijn dit de ouders.

Zonder zorg is zelfstandig wonen onmogelijk
Dat beamen de zussen. Hanneke: ‘Veel jongvolwassenen met autisme hebben ondersteuning nodig bij het wonen. Ouders spelen daarbij vaak een belangrijke rol.’ ‘Het is belangrijk om te realiseren dat ouders niet voor altijd kunnen blijven zorgen. Daarom is het essentieel dat er in de toekomst vormen van zelfstandig wonen met begeleiding beschikbaar zijn’, vult Mieke aan. De jongvolwassenen vallen tussen wal en schip, omdat ze ’te goed’ zijn om in een instelling te wonen, maar niet volledig zelfstandig genoeg zijn om met slechts een uurtje ambulante begeleiding per dag zelfstandig te wonen. Op dit moment rust de zorg volledig op de schouders van de ouders, wat een zware belasting vormt. Door de constante noodzaak om continu een beroep te kunnen doen op de ouders is het moeilijk om een ‘normale’ ouder-kindrelatie te hebben, laat staan daarnaast nog een baan te kunnen hebben. Deze jongeren staan momenteel op wachtlijsten bij enkele beschermd wooninitiatieven. Er zijn echter maar weinig beschikbare plekken en de doorstroming is vrijwel nihil.

Samenwerking met WSZ zorgt voor een oplossing
Dat stichting Uniek Wonen juist bij WSZ aanklopt is niet gek. WSZ is er juist voor mensen die niet of moeilijk zelf in woonruimte kunnen voorzien. Directeur-bestuurder Robèrt Kersjes van WSZ: ‘Ik ben blij dat we gevraagd zijn om in dit prachtige initiatief te mogen meedenken. Wij herkennen de noodzaak en het belang van een veilige en passende woonomgeving voor jongvolwassenen met autisme. Daarom hebben wij samen met de initiatiefnemers een intentieovereenkomst getekend om gezamenlijk aan de ontwikkeling van deze woonvorm te werken.’

Een intentieverklaring is een eerste stap naar een veilige plek met de juiste begeleiding
Hanneke en Mieke zijn vastberaden om zich hiervoor in te zetten. Het is de droom van de zussen om een beschermde woonvorm te realiseren waarin hun zonen en andere jongvolwassene met autisme zoveel mogelijk zelfstandig kunnen wonen, maar waar tegelijkertijd voldoende nabijheid van vertrouwde personen is. ‘We hopen dat dit initiatief deuren opent en andere ouders met vergelijkbare behoeften kan helpen,’ aldus de initiatiefnemers.

De plannen voor de beschermde woonvorm moeten nu verder worden uitgewerkt
Uniek Wonen en WSZ kijken samen naar de locatie, de benodigde voorzieningen en de financiering. Er zal nauw samengewerkt worden tussen stichting Uniek Wonen, WSZ, de gemeente Eersel en andere betrokken partijen om tot een UNIEK plan te komen.

Van links naar rechts: initiatiefneemster Mieke der Kinderen, WSZ directeur-bestuurder
Robèrt Kersjes en initiatiefneemster Hanneke der Kinderen

Deel deze pagina

Print pagina
Stichting Uniek Wonen en WSZ slaan handen ineen

Andere berichten

Bekijk alle berichten »

Op 1 juli 2024 passen wij de huur aan

Donderdag 11 april 2024

Hoeveel we de huur aanpassen, hangt af van het type woning, de huurprijs en ook van het inkomen van de huurder

Lees verder

Bewoners in plan Rosheuvel in Eersel ontvingen de sleutels

Dinsdag 9 april 2024

Op dinsdag 9 april maakten we de nieuwe bewoners in plan Rosheuvel blij met de sleutel

Lees verder

Nieuwsbrief maart 2024

Woensdag 27 maart 2024

De eerste nieuwsbrief van dit jaar is verzonden. Wil je ook onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je dan in door jouw mailadres achter te laten onderaan deze pagina.

Lees verder